Digitala transformationstrender 2025

Vi ställde några frågor till vår specialistkonsult Stefan Lundequist för att få hans syn på vilka digitala transformationstrender som blir särskilt viktiga att följa under 2025. Med sin erfarenhet inom lösningsarkitektur och sitt intresse för framväxande teknik erbjuder Stefan värdefulla insikter kring hur företag kan positionera sig inför kommande förändringar. Från utvecklingen inom AI och maskininlärning till cybersäkerhet och molntjänster, delar han sina tankar om de trender han anser kommer att forma näringslivet under året som kommer.

Vilka digitala transformationstrender ser du som de viktigaste att följa under 2025?

Självklart kommer AI i olika former att vara aktuellt, både inom IT-sektorn och kanske i ännu högre grad inom affärssektorn. Jag tror och hoppas att vi kommer att få se nya användningsområden för AI i ett brett spektrum. Som en direkt följd av den ökade användningen och förståelsen för ny teknik (i detta fall AI) kommer behovet av att hantera AI-relaterade hot att öka kraftigt. Tyvärr befarar jag att AI-relaterad brottslighet kommer att spä på den redan existerande rädslan för ny teknik.

Förhoppningsvis får vi se mer positiva nyheter inom områden som AR och VR, men jag tror att det kan dröja innan en riktig kioskvältare presenteras.

 

Hur kommer utvecklingen av artificiell intelligens (AI) och maskininlärning att påverka företag?

Jag räknar med att det inom en nära framtid kommer att erbjudas produkter och tjänster som är skräddarsydda för att passa de flesta affärsprocesser. Till exempel kvalitetskontroller, utbildningar, utveckling av nya produkter och tjänster samt stöd vid beslutsfattande. I takt med att allt fler lösningar innehåller AI-komponenter, kommer nya lagar och regelverk att behövas.

Vilka förändringar inom molnteknologi ser du som avgörande för företag under kommande år?

Jag hoppas att molntjänstleverantörerna kommer att utveckla egna unika produkter. Idag har de, enligt min uppfattning,  ett alltför likartat produktsortiment. Så kanske kommer lite nya paketeringar, produkter och tjänster att se dagen ljus. AI kommer att finnas med i någon form, men frågan är vem som först kommer att erbjuda något nytt och unikt?
 

Hur kommer cybersäkerhet och integritet att utvecklas, och vad behöver företag göra för att skydda sig bättre?

Företagen behöver öka sina medarbetares säkerhetsmedvetenhet genom utbildningar och liknande initiativ. Det är viktigt att förstå hur man skapar starka lösenord, varför man bör använda olika lösenord för olika system, samt att ha kunskap om vad social engineering innebär. Samtidigt behöver företagen investera i lösenordsfri autentisering, tvåfaktorsautentisering (2FA), incidenthantering och tätare systemuppdateringar. Säkerhetsutveckling bör betraktas som lika viktigt som utvecklingen av affärsprocesser, tjänster och produkter.

 

Hur ser du på rollen av datadriven innovation och analys inom företagens digitala transformation?

Jag tror att det kommer att dröja innan majoriteten av svenska företag når en punkt där datadriven innovation och analys blir en del av deras vardag. Datadriven innovation och analys kommer att leda till nya affärsprocesser, produkter och tjänster. Det kan även bidra till bättre beslut baserade på data och en mer effektiv hantering av drift samt traditionellt manuella arbetsuppgifter. Troligtvis kommer även kundresan att bli mer digitaliserad än idag, med ökad kundanpassning baserad på insikter från data.

 

Vilka förändringar i tekniska plattformar och infrastrukturer förväntar du dig under 2025, och hur påverkar det valet av lösningsarkitektur?

Allt går snabbare, hårdvaran kommer att fortsätta utvecklas och fler komponenter kommer att skräddarsys för AI. Mjukvaran kommer att optimeras ytterligare för att göra det enklare att integrera AI-komponenter i fler enheter. Infrastrukturen i molnet kommer att fortsätta växa, vissa företag kommer fortfarande att hålla sig till on-prem-lösningar och jag tror att privata moln kan få ett uppsving. Allt detta kommer naturligtvis att ställa högre krav på säkerhet och integritet, för att skydda data och affärsprocesser.

 

Hur påverkar den ökade användningen av Internet of Things (IoT) företagens digitala transformation och lösningsarkitekturen som behövs?

I takt med att IoT genererar mer data kommer det att ställas nya krav på bättre säkerhetslösningar, vilket kan påverka hela lösningen. Företagen vill maximera avkastningen på sina investeringar, vilket leder till att nya analysmöjligheter utforskas. Tillgången till realtidsdata kan skapa ett behov av nya affärsmodeller, men för de flesta företag kommer endast en del av deras information att vara transaktionsbaserad. Detta ställer krav på hur man kan få informationen att samverka på ett sammanhängande sätt i alla situationer.

 

Vilka utmaningar ser du i att implementera digitala transformationer och hur kan företag övervinna dem?

All ny teknik upplevs inte som positiv från början och rädslan för att bli ersatt av en AI-robot eller att bli behandlad av en AI-läkare kommer sannolikt att finnas kvar länge. Det har alltid varit lättare att uppfinna ny teknik än att få den allmänt accepterad. Vi kommer troligen snart att se brist på flera yrkesroller kopplade till ny teknik, samtidigt som befintliga affärsprocesser behöver anpassas. Frågan är om befintliga IT-system kommer att kunna justeras för att fungera på ett önskat sätt, eller om vi kommer att se en ständig ström av nödvändiga systemskiften hos företag som vill ligga i framkant.

 

Vilka möjligheter ser du för företag att använda  automatisering (RPA) eller “riktiga” robotar för att effektivisera sina processer och leverera ett mervärde under 2025?

Frågan har två sidor, tycker jag. Redan idag finns det goda möjligheter att använda ny teknik som RPA och robotar. Med det sagt är många arbetsuppgifter av backoffice-karaktär bra kandidater för automatisering, till exempel låneprocesser, insamling av information för beslutsunderlag, kvalitetsgranskningar och de flesta manuella arbetsuppgifter som utförs på dator. Men vad är vi egentligen redo för? Vilka områden kommer att ge den mest positiva upplevelsen av att automatiseras? 

Robotar inom sjukvården kan till exempel öka tillgången till kirurger och ett robothusdjur kan lugna oroliga patienter. Inom tillverkningsindustrin kan produktionen öka med dygnet-runt-drift, övervakning av lokaler kan ske på fler platser med robotar som larmar vid behov, och skolor kan erbjuda mer tid för lässtöd. Det är några exempel på hur tekniken kan skapa positiva effekter i olika sektorer.


Hur kan företag bäst framtidssäkra sina IT-system och strategier för att kunna anpassa sig till den snabba digitala utvecklingen?

Många företag har en gammal systempark och då är det första steget kanske att utreda om en renodlad molnstrategi, en hybridlösning eller nya on-prem-system är det bästa valet för framtiden. Om beslutet redan är taget, kan det vara läge att uppdatera sin IT-strategi. IT-strategin bör följa företagets affärsmål och även ta hänsyn till nya säkerhetskrav och all ny teknik som erbjuds, både genom investeringar i ny teknik och utbildning av personalen.

Sammanfattningsvis ser Stefan Lundequist en snabb och omfattande utveckling inom områden som AI, cybersäkerhet, molntjänster och automation som kommer att påverka företag på djupet under 2025. För att hålla sig konkurrenskraftiga rekommenderar han att företag inte bara investerar i ny teknik utan också i att öka medarbetarnas kunskap och medvetenhet. Genom att noga följa dessa trender kan företag säkerställa att de står väl rustade för framtidens digitala möjligheter och utmaningar.

Tack Stefan för att du ville dela med idag av dina insikter.

Nästa
Nästa

Exsec blir en del av Novatrox